Aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos (ESG) atskleidimai įmonės vertės ir finansinių rezultatų kontekste: konceptualusis požiūris
Straipsniai
Aušrinė Galdikaitė
Vilniaus universitetas
Ramunė Budrionytė
Vilniaus universitetas
https://orcid.org/0000-0002-6889-5598
Publikuota 2023-10-11
https://doi.org/10.15388/batp.2023.56
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

įmonės vertė
finansiniai rezultatai
aplinkosauga
socialinė atsakomybė
valdysena

Kaip cituoti

Galdikaitė, A. and Budrionytė, R. (2023) “Aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos (ESG) atskleidimai įmonės vertės ir finansinių rezultatų kontekste: konceptualusis požiūris”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, 28, pp. 1–14. doi:10.15388/batp.2023.56.

Santrauka

Per pastaruosius dešimtmečius įmonių rengiamų viešųjų ataskaitų teikimo pasaulinė praktika smarkiai keitėsi. Įmonių vadovai vis labiau turi atsižvelgti į suinteresuotųjų šalių informacinius poreikius, kurie neapsiriboja tik finansiniais duomenimis. Vis dažniau reikalaujama nefinansinės informacijos – aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir valdysenos (ESG) veiksnių atskleidimo. Tarptautinės organizacijos ir vyriausybės bendradarbiauja kurdamos ESG atskleidimo gaires ir standartus, pagal kuriuos įmonės privalo arba gali pranešti apie savo ESG veiklą. Dėl vis stiprėjančio ESG reglamentavimo šios nefinansinės informacijos integravimas į sprendimų priėmimo procesą transformuojasi į privalomą verslo elgesį, todėl svarbu identifikuoti, kaip tai gali paveikti įmonės vertę bei finansinius rezultatus. Straipsnyje nagrinėjama ESG sampratos kilmė, ESG atskleidimo būdai ir motyvai, ESG atskleidimų ryšys su įmonės verte ir finansiniais rezultatais. Atlikta mokslinės literatūros analizė parodė, kad ESG gali daryti įtaką įmonės vertei tiesioginiu ir netiesioginiu būdais. ESG tiesiogiai veikia įmonės vertės rodiklį Tobino Q bei akcijų kainas ir netiesiogiai gali daryti įtaką įmonės vertei per finansinius rezultatus – stebima įtaka turto ir nuosavo kapitalo pelningumui bei finansiniam svertui. Visgi poveikis nepasireiškia trumpuoju laikotarpiu dėl didelių ESG priemonių diegimo išlaidų ir projektų masto.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.