Kodos nebuvimo suvaržymo (angl. NOCODA Constraint) pažeidimai paskutiniame žodžio skiemenyje (anglų ir lietuvių kalbų analizė)
Straipsniai
Simona Steponavičienė
Vilniaus pedagoginis univeritetas, Anglų kalbos didaktikos katedra
Edita Katinaitė
Vilniaus pedagoginis univeritetas, Anglų kalbos didaktikos katedra
Publikuota 2001-12-01
PDF

Kaip cituoti

Steponavičienė, S. and Katinaitė, E. (2001) “Kodos nebuvimo suvaržymo (angl. NOCODA Constraint) pažeidimai paskutiniame žodžio skiemenyje (anglų ir lietuvių kalbų analizė)”, Kalbotyra, 50(3), pp. 41–46. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/23399 (Accessed: 3 May 2024).

Santrauka

Tirta koda paskutiniame anglų ir lietuvių kalbų skiemenyje Optimalumo Teorijos plotmėje (1397 lietuvių kalbos žodžių paskutiniai skiemenys ir tiek pat anglų kalbos žodžių paskutinių skiemenų). Nustatyta, kad lietuvių kalba pažeidžia universalų kodos nebuvimo principą daug mažiau nei anglų kalba. Šia prasme lietuvių kalba yra mažiau žymėta. Tai rodo, kad kodos nebuvimo ir kompleksinės kodos universalūs suvaržymai gali pasirodyti beesą aukštesnėje suvaržymų hierarchijos pozicijoje lietuvių kalboje nei anglų kalboje, kurioje šis suvaržymas užima žemiausią poziciją. Minėta hierarchija lietuvių kalboje nėra nustatyta, todėl šis gretinamasis tyrimas yra indėlis į jos sudarymą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.