Šiuolaikinės prancūzų kalbos šalutinių pažyminio ir aplinkybių sakinių semantiniai ir struktūriniai ryšiai
Straipsniai
Vida Žvirinska
Prancūzų filologijos ir didaktikos katedra, Vilniaus pedagoginis universitetas
Publikuota 2001-12-01
PDF

Kaip cituoti

Žvirinska, V. (2001) “Šiuolaikinės prancūzų kalbos šalutinių pažyminio ir aplinkybių sakinių semantiniai ir struktūriniai ryšiai”, Kalbotyra, 50(3), pp. 113–120. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/23407 (Accessed: 2 May 2024).

Santrauka

Straipsnio tyrimo objektas – prijungiamieji aplinkybių ir pažyminio sakiniai šiuolaikinėje prancūzų kalboje, jų semantika bei struktūra.

Tyrimo metodai – aprašomasis ir transformacinis.

Tiriami šalutiniai aplinkybių sakiniai, įvesti analitinių jungtukų au moment où, au cas où, à condition que pagalba, tų jungtukų susidarymo galimos aplinkybės. Taip pat analizuojami šalutiniai pažyminio sakiniai su santykiniai įvardžiais qui ir , turintys aplinkybių reikšmės niuansų. Dėl panašios struktūros ir semantikos kai kurie sakiniai su šalutiniais pažyminio ir aplinkybių sakiniais priskirtini vienai nemobilių “nejudriųjų” sakinių grupei. Tuo tarpu dauguma analitinio jungtuko įvedamų į sudėtinį sakinį struktūrų priskirtina kitai – mobilių “judriųjų” sakinių grupei. Straipsnio tikslas – ištyrus įvairiems funkciniams stiliams priklausančią kalbinę medžiagą, pasiūlyti sudėtinių prijungiamųjų sakinių skirstymo kriterijų – mobilumą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.