Sarginių limfmazgių nustatymo metodai, operuojant krūties vėžį: literatūros apžvalga
Apžvalga
Gratas Šepetys
Vilniaus universitetas
Daiva Gudavičienė
Vilniaus universitetas
Nerijus Jakutis
Vilniaus universitetas
Publikuota 2023-03-29
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2023.22.73
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

Krūties vėžys
sarginiai limfmazgiai
intraoperacinis aptikimas

Kaip cituoti

1.
Šepetys G, Gudavičienė D, Jakutis N. Sarginių limfmazgių nustatymo metodai, operuojant krūties vėžį: literatūros apžvalga. LS [Internet]. 2023 Mar. 29 [cited 2024 Apr. 28];22(1):12-8. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/30539

Santrauka

Įvadas. 
Svarbi krūties vėžio sėkmingo gydymo dalis – nustatyti metastazes. Piktybiniai navikai įprastai pirmiausia išplinta į sritinius limfmazgius. Šių limfmazgių pašalinimas operacijos metu ir histologinis tyrimas leidžia įvertinti paciento ligos stadiją, ligos prognozę ir parinkti tinkamą gydymą. Mokslinėje literatūroje aprašomas ne vienas metodas ar jų derinys, padedantys nustatyti sarginius limfmazgius operuojant krūties vėžį ir leidžiantys išvengti visų pažasties limfmazgių pašalinimo. Tikslas. Apžvelgti mokslinėje literatūroje nurodytus metodus krūties sarginiams limfmazgiams intraoperaciškai nustatyti.
Tyrimo medžiaga ir metodai. Publikacijų paieška atlikta naudojant specializuotą informacijos paieškos sistemą Google Scholar. Paieškai naudoti reikšminiai žodžių junginiai: „krūties sarginiai limfmazgiai“ (angl. breast sentinel lymph nodes) ir „intraoperacinis nustatymas“ (angl. intraoperative detection). Įvertinus atmetimo kriterijais, apžvalgoje remtasi 25 mokslinėmis publikacijomis.
Rezultatai. Atliekant operaciją, sarginiams krūties limfmazgiams nustatyti gali būti panaudoti keturi individualūs metodai ir du jų deriniai. Naudojamos medžiagos gali būti injekuotos šešiais skirtingais būdais. 
Išvados. 
Patikimiausiu metodu sarginiams krūties limfmazgiams intraoperaciškai nustatyti laikytina technecio-99m radioaktyviojo koloido ir metileno mėlio kombinacija. Vis dėlto dėl patiriamos radiacijos ir didelių eksploatavimo kaštų ieškoma naujų, pigesnių ir techniškai paprastesnių sarginių limfmazgių nustatymo būdų. Tai galėtų būti indocianino žaliojo, superparamagnetinio geležies oksido, metileno mėlio naudojimas ir metastazių nustatymas neoperuojant. Paviršiniai medžiagos injekcijos būdai turėtų būti derinami su giliaisiais, siekiant aptikti ne tik pažastyje esančius sarginius krūties limfmazgius. Galutiniai sprendimai turi būti priimami atsižvelgiant į konkretų klinikinį atvejį.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.