Priklausomybės nuo maisto skalės YFAS 2.0 psichometriniai rodikliai
Straipsniai
Karolina Jočbalytė
Vilniaus universitetas image/svg+xml
https://orcid.org/0009-0007-2894-7043
Rytis Stanikūnas
Vilniaus universitetas image/svg+xml
Publikuota 2025-07-17
https://doi.org/10.15388/Psichol.2025.73.3
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

priklausomybė nuo maisto
skalė
patikimumas
validumas

Kaip cituoti

Jočbalytė, K., & Stanikūnas, R. (2025). Priklausomybės nuo maisto skalės YFAS 2.0 psichometriniai rodikliai. Psichologija, 73, 40-60. https://doi.org/10.15388/Psichol.2025.73.3

Santrauka

Priklausomybė nuo maisto yra nekontroliuojamas valgymas, dėl kurio kyla emocinių ir fizinių sunkumų arba sutrikimų svarbiose gyvenimo srityse. Toks elgesys ir jo neurobiologiniai mechanizmai primena kitas priklausomybes. Užsienio šalyse populiariausias įrankis šios problemos vertinimui – Jeilio priklausomybės nuo maisto skalė, antra versija (Yale Food Addiction Scale 2.0, YFAS 2.0), paremta DSM-5 priklausomybės kriterijais. Straipsnyje pristatomas tyrimas, kurio tikslas – patikrinti lietuviškos YFAS 2.0 versijos struktūrą ir įvertinti jos psichometrinius rodiklius. Apklausoje dalyvavo 383 tiriamieji (65 % – moterys). Tyrimas atskleidė, kad lietuviška YFAS 2.0 skalė pasižymi puikiu vidiniu suderintumu. Patvirtinamoji faktorių analizė (CFA) vieno faktoriaus ir dviejų faktorių modeliams patvirtino originalią vieno faktoriaus skalės struktūrą. 8,3 % dalyvių, remiantis YFAS 2.0 įverčiais, pasiekė priklausomybės nuo maisto diagnostinę ribą. Be to, YFAS 2.0 įverčiai teigiamai koreliavo su kūno masės indeksu (KMI) ir prastesne mitybos kokybe, matuota Trumpu maistinių riebalų ir pridėtinio cukraus klausimynu (Dietary Fat and Sugar Questionnaire, DFS). Taigi lietuviškoji skalė pasižymi geromis psichometrinėmis savybėmis ir gali būti taikoma vykdant priklausomybės nuo maisto tyrimus.

PDF
HTML
Kūrybinių bendrijų licencija

Šis kūrinys yra platinamas pagal Kūrybinių bendrijų Priskyrimas 4.0 tarptautinę licenciją.

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai