Monografijų leidybos tendencijos Lietuvos socialiniuose ir humanitariniuose moksluose: duomenų bazės „Lituanistika“ analizė
Straipsniai
Aldis Gedutis
Klaipėdos universitetas
Kęstutis Kirtiklis
Vilniaus universitetas
Liutauras Kraniauskas
Klaipėdos universitetas
Publikuota 2021-03-30
https://doi.org/10.15388/SocMintVei.2021.1.29
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

monografijos
mokslo leidyba
socialiniai ir humanitariniai mokslai
„Lituanistika“
administracinė kontrolė
akademinis pasipriešinimas

Kaip cituoti

Gedutis, A., Kirtiklis, K. and Kraniauskas, L. (2021) “Monografijų leidybos tendencijos Lietuvos socialiniuose ir humanitariniuose moksluose: duomenų bazės „Lituanistika“ analizė”, Sociologija. Mintis ir veiksmas, 48(1), pp. 7–25. doi:10.15388/SocMintVei.2021.1.29.

Santrauka

Straipsnyje siekiama rekonstruoti mokslinių monografijų leidybos modelį Lietuvos socialiniuose ir humanitariniuose moksluose. Sociologinei analizei pasirinkta nacionalinė duomenų bazė „Lituanistika“, kurioje indeksuojamos įvairios mokslo publikacijos ir pateikiamos jų santraukos. Jos duomenys leidžia identifikuoti ilgalaikes publikavimo praktikas skirtingose disciplinose. Straipsnyje vadovaujamasi socialinio konstruktyvizmo perspektyva, padedančia atsekti motyvus, verčiančius mokslininkus rašyti knygas arba vengti tai daryti. Savo analize ir svarstymais norime parodyti, kad individualus apsisprendimas publikuoti monografiją pirmiausia yra nulemtas platesnio socialinio konteksto, kuriame svarbus vaidmuo tenka institucinio ir disciplinarinio režimų sąveikai, įgalinančiai tiek subordinacinį, tiek rezistencinį mokslininkų santykį su mokslo administracine aplinka.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>