Galvos smegenų kaverninė malformacija
Apžvalga
Mindaugas Beržanskis
Dovilė Macytė
Gytis Šustickas
Publikuota 2017-03-23
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2017.1.10488
PDF

Reikšminiai žodžiai

Galvos smegenų kaverninė malformacija
kavernoma
kaverninė angioma
kaverninė hemangioma

Kaip cituoti

1.
Beržanskis M, Macytė D, Šustickas G. Galvos smegenų kaverninė malformacija. LS [Internet]. 2017 Mar. 23 [cited 2024 Apr. 20];16(1):27-33. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/10488

Santrauka

Galvos smegenų kaverninė malformacija (KM, kavernoma, kaverninė angioma, kaverninė hemangioma) – tai įgimtas krauja­gyslinis darinys, sudarytas iš kompaktiškai išsidėsčiusio išsiplėtusių kapiliarų rezginio, kuriame nėra smegenų parenchimos. Dažnai kavernomų simptomatikos pasireiškimas susijęs su pakraujavimu. Tačiau kavernomos gali būti besimptomės, jos nu­statomos atsitiktinai. Kasmetinis kamieno kavernomų pakraujavimo dažnis – nuo 2,3 % iki 4,1 %.Todėl dauguma sunkių ži­dinių tampa neurochirurgijos centrų tikslu. Giliai esančių bei kamieno židinių chirurgija yra ne tokia sėkminga. Kavernomų simptomatika priklauso nuo židinio lokalizacijos. Apie 80 % atvejų kavernomos yra viršdangtinės. Dažniausiai pažeidžiamos kaktinė bei smilkininė skiltys, požievinė zona. Būdingiausi simptomai yra epilepsija ir traukuliai. Šie simptomai yra susiję su kaverninės malformacijos pakraujavimu. Renkantis chirurginį gydymą svarbu įvertinti židinio anatomiją ir lokalizaciją atlikus magnetinio rezonanso tomografiją (MRT). Radikalus kavernomos chirurginis pašalinimas yra vienintelis veiksmingas gydymo metodas.
MRT yra jautriausias ir specifiškiausias kavernomų diagnostikos metodas. Mažas kavernomas rutininiu MRT gali būti sunku diagnozuoti.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai