Krūtinės angos sindromas
Apžvalga
Mindaugas Jasinskas
Mindaugas Minderis
Publikuota 2015-12-29
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2015.4.9200
PDF

Reikšminiai žodžiai

krūtinės angos sindromas
pleksopatija
petinis rezginys
klinika
diagnostika
gydymas

Kaip cituoti

1.
Jasinskas M, Minderis M. Krūtinės angos sindromas. LS [Internet]. 2015 Dec. 29 [cited 2024 Mar. 29];14(4):233-49. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/9200

Santrauka

Krūtinės angos sindromas (KAS) (angl. thoracic outlet syndrome, TOS) – tai visuma simptomų, kuriuos sukelia petinio nervų rezginio, poraktinės arterijos ir (ar) venos suspaudimas pereinant iš kaklo ir krūtinės į viršutinę galūnę. Nors yra gana paplitęs, palyginti su kitomis periferinėmis viršutinės galūnės neuropatijomis (vidurinio ar alkūninio nervo), krūtinės angos sindromas yra dažnai nediagnozuojamas. Patologiją sukelia kaklo trauma, anatominės fibromuskulinių struktūrų anomalijos krūtinės angos srityje, fizinio krūvio nulemti minkštųjų audinių pokyčiai. Dėl anatomijos ypatumų ši kompresija pasireiškia itin įvairiai. Pagal vyraujančius simptomus išskiriami trys krūtinės angos sindromo tipai: neurogeninis, arterinis ir veninis. Izoliuota kraujagyslių kompresija pasitaiko retai – apie 5 % atvejų. Pagrindiniai diskusijų objektai – diagnostika ir gydymas. Ieškoma patikimo ir objektyvaus diagnostinio metodo, kuriuo remiantis būtų galima nesudėtingai atskirti nuo panašia simptomatika pasireiškiančių patologinių būklių. Daugeliu atvejų patologijos neįmanoma nustatyti vaizdiniais ar išmatuoti elektrofiziologiniais tyrimais, taigi kai kurie specialistai nenori pripažinti jos egzistavimo. Dėl gydymo strategijos – taip pat daug prieštaravimų. Nors dažniausiai literatūros šaltiniuose rekomenduojamas chirurginis metodas yra pirmojo šonkaulio rezekcija, kitos techniškai paprastesnės intervencijos taip pat veiksmingos.
Šioje apžvalgoje apibendrinami literatūros duomenys, kurie papildomi gausia (šių operacijų skaičius 2015 metais pasiekė beveik 600) asmenine patirtimi. Atkreipiamas dėmesys į klinikinius ypatumus, kurių neakcentuoja ar išvis nemini užsienio autoriai. Pateikiama krūtinės angos sindromo termino atsiradimo istorija, reikšmingi anatomijos ypatumai, aptariama etiopatogenezė, klinikinė išraiška bei dažniausiai praktikoje naudojami diagnostikos ir gydymo metodai.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.