Vieningos viešojo sektoriaus subjektų finansinės analizės rodiklių sistemos modelio formavimas
Straipsniai
Irma Kamarauskienė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2021-12-30
https://doi.org/10.15388/batp.2021.39
HTML (Anglų)

Reikšminiai žodžiai

viešojo sektoriaus subjektas
viešasis sektorius
finansinė analizė
finansinės analizės rodikliai

Kaip cituoti

Kamarauskienė, I. (2021) “Vieningos viešojo sektoriaus subjektų finansinės analizės rodiklių sistemos modelio formavimas”, Buhalterinės apskaitos teorija ir praktika, (24), p. 5. doi:10.15388/batp.2021.39.

Santrauka

Finansinė analizė - tai ūkio subjekto finansinių rezultatų ir būklės tyrimas, skirtas įvertinti pasiekimus ir perspektyvas bei aprūpinti finansų valdytojus kokybiškai nauja informacija, kuri ateityje padės priimti teisingus sprendimus. Finansų analizė susijusi su tam tikros ūkinės veiklos prognozavimu, planavimu, apskaita ir kontrole. Vis tik finansinė analizė dažniausiai yra siejama su privataus sektoriaus subjektais. Viešojo sektoriaus subjektų finansinės analizės klausimai moksliniuose darbuose nagrinėjami fragmentiškai. Vis dar pasigendama ne tik mokslinių, bet ir praktinių darbų, kuriuose būtų analizuojami finansinės analizės viešajame sektoriuje klausimai.

 

Straipsnyje pristatomas modifikuotas finansinės analizės sistemos modelis, aptariami taikytini analizės rodikliai ir jų deriniai. Pristatyta sistema, greta tradicinių rodiklių, taip pat apima viešojo intereso bei plėtros rodiklius. Sistema gali būti naudojama analizuojant viešojo sektorių subjektų būklę. Jos rezultatai galėtų būti naudingi skirtingiems informacijos vartotojams priimant tinkamus sprendimus.

Tyrimo objektas: viešojo sektoriaus subjektų finansinė analizė. Tyrimo tikslas – sukurti vieningą ir modifikuotą viešojo sektoriaus subjektų finansinės analizės atlikimo sistemos modelį. Darbo uždaviniai: išanalizavus ir apibendrinus viešojo sektoriaus subjektų finansinės padėties analizės teorinius ir praktinius aspektus, aprašyti loginę finansinės analizės seką; nustatyti ir sugrupuoti rodiklius viešojo sektoriaus finansinei būklei analizuoti. Tyrimo metodai: mokslo darbų analizė, informacijos grupavimo metodai, lyginimas, detalizavimas, apibendrinimas.

HTML (Anglų)

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.