Socialinių darbuotojų pilietinis ir politinis aktyvumas, siekiant socialinio teisingumo
Socialinė politika
Daiva SKUČIENĖ
Vilniaus universitetas
Publikuota 2015-09-03
https://doi.org/10.15388/STEPP.2015.11.8374
PDF

Reikšminiai žodžiai

socialinis darbas
socialinis teisingumas
pilietinis ir politinis aktyvumas

Kaip cituoti

SKUČIENĖ, D. (2015). Socialinių darbuotojų pilietinis ir politinis aktyvumas, siekiant socialinio teisingumo. Socialinė Teorija, Empirija, Politika Ir Praktika, 11, 80-97. https://doi.org/10.15388/STEPP.2015.11.8374

Santrauka

Socialinis darbas – profesija, kurios vienas iš siekių yra socialinis teisingumas. Socialinio teisingumo siekis profesinėje veikloje gali būti įgyvendinamas tiek mikro-, tiek makropraktikos lygmeniu. Šio straipsnio tikslas – išsiaiškinti, koks yra socialinio darbuotojų pilietinis ir politinis aktyvumas bei socialinio teisingumo samprata. Keliami šie uždaviniai, kurie atitinka ir straipsnio struktūrą, pirma, apžvelgti mokslinius šaltinius socialinio darbo ir gynybos makropraktikoje, socialinio teisingumo tematika, antra, įvertinti socialinių darbuotojų pilietinį ir politinį aktyvumą, trečia, išanalizuoti socialinių darbuotojų socialinio teisingumo sampratą, pabaigoje pateikti išvadas.
Socialinis teisingumas socialiniame darbe yra pagrindinė filosofinė vertybė, kuri kelia pareigą socialiniams darbuotojams ginti klientą makrolygmeniu, palaikyti ir skatinti individų ir visuomenės socialinį funkcionavimą. Atlikti tyrimai apibrėžia politinės veiklos turinį ir funkcijas, pažymi socialinio darbo dinaminį vaidmenį siejant socialinę politiką ir pilietinę visuomenę, atskleidžia socialinių darbuotojų politinę ideologiją, kuri iš esmės liberali, ir analizuoja, kaip ji veikia praktiką, įvardija įsitraukimo į politinę veiklą būdus, apibrėžia įgūdžius siūlant ir keičiant politiką. Vis dėlto socialinio darbo makropraktika yra kritikuojama šiuolaikiniame socioekonominiame kontekste: socialinio darbo organizacijų yra per menkai girdimas, neginamas socialinis teisingumas, siekiant socialinės gerovės ir sprendžiant socialines problemas, orientacija tik į elgesio pokytį yra paviršutiniška, nes neapima žmonių gyvenimo kompleksiškumo, tai tampa tik vadybine funkcija, tolstama nuo socialinės politikos ir socialinių pokyčių. Šitaip profesija neigia „socialinį“ socialiniame darbe, silpninant socialinio teisingumo siekį. Socialinio darbo organizacijos per mažai deda pastangų atskleisti paslaugų poreikį bendruomenėse.
Turint tikslą išsiaiškinti socialinių darbuotojų politinį ir pilietinį aktyvumą, siekiant socialinio teisingumo, naudojama antrinė Europos socialinės apklausos (ESS) 2010–2012 m.; Europos vertybių tyrimo (EVS) 2008 m. duomenų analizė. Tačiau per maža Lietuvos socialinių darbuotojų imtis minėtose apklausose neleidžia daryti apibendrinimų visai populiacijaii. Tyrimo rezultatai parodė, kad socialinių darbuotojų politinis aktyvumas yra mažas, nes Europos šalių socialiniai darbuotojai šiek tiek domisi politika, o apklausose dalyvavę Lietuvos socialiniai darbuotojai nelabai. Socialiniai darbuotojai nėra ir pilietiškai aktyvūs. Apklausose dalyvavę Lietuvos socialiniai darbuotojai, vertindami įvairius socialinio teisingumo aspektus, labiau linkę pabrėžti individualią atsakomybę nei Europos šalių socialiniai darbuotojai.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.