Geležinis kabutis-varpelis iš Wielbarko kultūros kapinyno Kozłówko vietovėje šiaurinėje Mazovijoje
technical_value
Marcin Woźniak
Publikuota 2013-01-01
https://doi.org/10.15388/ArchLit.2013.0.2642

Kaip cituoti

Woźniak, M. (2013) “Geležinis kabutis-varpelis iš Wielbarko kultūros kapinyno Kozłówko vietovėje šiaurinėje Mazovijoje”, Archaeologia Lituana, 14. doi:10.15388/ArchLit.2013.0.2642.

Santrauka

Kozłόwko kapinyno Nidzicos paviete (seniau – Klein Kos­lau, Kreis Neidenburg) tyrimų metu aptiktas nedidelis kabu­tis-varpelis. Jis rastas XXXI kape, datuotame periodu C3–D (1 pav.). Pagal A. Kokowskio klasifikaciją varpelis priklauso tipui Ic. Tokie varpeliai buvo gaminami iš geležies skardos, sujungiant du pusrutulius. Viršuje yra cilindrinis kaklelis, besibaigiantis kilpele. Dauguma žinomų kabučių-varpelių yra labai panašūs (2 pav.). Iki šiol yra aptikta apie 300 tokių daiktų. Dauguma jų rasta Semboje ir Notangoje (Dollkei­mo-Kovrovo kultūra). Mažiau jų pasitaiko Mozūruose – Bo­gačevo kultūros teritorijoje. Nemažai šių papuošalų rasta ir Vakarų Lietuvos kapinynuose. Kitur šių kabučių-varpelių aptinkama retai (3 pav.). 
Kabučiai-varpeliai paprastai būdavo nešiojami ant ka­klo, dažnai – kaklo apvarose. Kapuose jų kiekis įvairuoja nuo 1 iki 25 vienetų. Didelės apvaros su keliolika kabučių žinomos iš Vakarų Lietuvos, mažiau tokių pasitaiko Doll­keimo-Kovrovo kultūroje. Kabučius-varpelius galima trak­tuoti kaip moterų įkapes. Vyrų kapuose tokių kabučių ne­daug, tik pavieniai. 
Kabučiai-varpeliai daugiausia datuojami vėlyvesniu ro­mėniškuoju laikotarpiu ir Didžiojo tautų kraustymosi laiko­tarpio pradžia. Ankstyviausi kabučiai pasirodė jau B2/C1– C1a periode, tačiau dauguma jų yra truputį vėlyvesni. Doll­keimo-Kovrovo kultūroje jie skiriami C1–C2 periodams pa­gal interregioninę skalę. Vėlyviausi datuojami romėniškojo laikotarpio pabaiga ir tautų kraustymosi laikotarpio pradžia (periodas C3, C3–D). 
Kadangi dauguma radimo vietų yra iš Dollkėimo- Kovrovo kultūros teritorijos, tikriausiai čia ir reikėtų ieškoti šių papuošalų genezės. Pavieniai egzemplioriai iš Wielbar­ko kultūros kapinynų, kaip ir radinys iš Kozłόwko vietovės, beveik identiški baltiškiems radiniams ir skirtini importui iš šiaurinių sričių. 
Iš lenkų k. vertė Mykolas Michelbertas
...

 

A iron ball-shaped pendant from the cemetery of the Wielbark Culture in Kozłówko in northern Masovia
Marcin Woźniak
...

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>